2023 © Erasmus MC, Rotterdam. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of enige wijze, hetzij elektronisch, hetzij mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.
Dit bestand is gegenereerd op zondag 14 januari 2024 22:36.
In dit document wordt uitgelegd wat een portfolio is, wat het doel is, hoe het is opgebouwd en hoe het werkt. Het document bestaat uit de volgende onderdelen:
Introductie en doel
Inhoud portfolio
Werking Scorion
Inleveren en beoordeling
Voor vragen of opmerkingen kun je altijd mailen naar de PO-coördinatoren Hester van Eeren en Vincent Kleinrensink.
Een portfolio is een verzameling documenten waarin je beschrijft wat je kunt en hoe je jezelf verder wilt ontwikkelen. Het is een instrument om je meer bewust te laten zijn van wat je leert, daar op een systematische manier op terug te kijken en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leerproces. Je eigen persoonlijke leerdoelen staan hierin dus centraal en hebben betrekking op de disciplineoverstijgende CanMEDS rollen (alle rollen behalve de Medisch Deskundige). Je eigen ervaringen tijdens het coschap en de verkregen feedback kunnen je helpen bij het formuleren van leerdoelen en analyseren van je leergedrag. Ook wordt het portofolio gebruikt om de vaardigheid ‘reflecteren’ (onderdeel van de CanMEDS rol ‘Academicus’) te beoordelen.
In het portfolio moeten de volgende leerdoelen zichtbaar worden:
De coassistent analyseert zijn/haar eigen gedrag tijdens de coschappen, destilleert daar sterke punten en verbeterpunten uit en maakt op basis daarvan een plan voor de toekomst.
De coassistent herkent hoe zijn/haar eigen overtuigingen en gedrag invloed hebben op de ontwikkeling van de zeven CanMeds competenties.
Het portfolio bestaat uit vijf documenten, waarin reflectie op het eigen leerproces centraal staat:
Gedurende de coschappen zal je een portfolio Professionele ontwikkeling maken. Het portfolio Professionele ontwikkeling is een verzameling documenten dat zich richt op je ontwikkeling van student tot arts, waarin je beschrijft wie je bent, wat je kunt en hoe je jezelf verder wilt ontwikkelen.
Dit instrument helpt je om meer bewust te worden van wat je leert, daar op een systematische manier op te reflecteren en zo verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leerproces. Je persoonlijke leerdoelen staan hierin centraal. Jouw ervaringen tijdens het coschap en de verkregen feedback kunnen je helpen bij het formuleren van leerdoelen en analyseren van je leergedrag. Het opgebouwde portfolio is alleen zichtbaar voor jou en je mentor. De documenten (kunnen) worden besproken met je mentor in de mentorgesprekken.
Hier een overzicht van de documenten tijdens de blokken:
1. Interne geneeskunde
Tijdlijn 1 – hiermee bereid je je voor op PO.1 en het helpt je met schrijven van het Student document
Student document – hierin kun je je tijdlijn verwerken en blik je vooruit op de coschappen, en het kan input geven voor mentorgesprek 1
2. Heelkunde
Thema/Start document – dit kan ook input geven voor mentorgesprek 1
3. Kindergeneeskunde/Gyneacologie
Géén opdracht
4. Neurologie/Psychiatrie
Thema/Start document - dit kan ook input geven voor mentorgesprek 2
5. Dermatologie/KNO/Oogheelkunde
Géén opdracht
6. Huisartsgeneeskunde
Tijdlijn 2 - voorbereiding op PO6 en PO7 (gecombineerde les)
Thema/Start document - dit kan ook input geven voor mentorgesprek 3
7. Oudste coschap
Arts document - terugblik op de coschappen en dit kan ook input geven voor mentorgesprek 4
Bekijk de algemene handleiding voor coassistenten voor informatie over het inloggen, aanmaken van formulieren en veel gestelde vragen. Zie https://canvas.eur.nl/courses/26628/pages/begeleiding-en-beoordeling-cohorten-vanaf-2023.
De hierboven beschreven documenten vind je terug in Scorion, onder de leerlijn Professionele Ontwikkeling. Ze heten in Scorion opdrachtformulieren en je kunt ze als volgt invullen:
In je Scorion portfolio maak je een zogenoemd boekje aan, genaamd ‘Leerlijn professionele ontwikkeling’.
In dit boekje kan je een twee soorten formulieren toevoegen: ‘Mentorgesprek’ en ‘Opdrachtenformulier leerlijn professionele ontwikkeling’. Dat laatste formulier is nodig om je opdrachten in te leveren.
In het dropdown-menu kies je de opdracht die je inlevert (Opdracht 1 t/m opdracht 5). In de beschrijving daaronder geef je de titel weer van de opdracht die je inlevert (bijvoorbeeld ‘STUDENT-document’).
Geef een korte toelichting. Het boekje ‘Leerlijnprofessionele ontwikkeling’ is coschap overstijgend. De opdrachten lever je in tijdens de volgende coschappen:
Het STUDENT-document tijdens het coschap Inwendige geneeskunde
De 3 Thema-documenten tijdens respectievelijk de coschappen Heelkunde, Psychiatrie/Neurologie, en Huisartsgeneeskunde
Het ARTS-document na afloop van je coschap Huisartsgeneeskunde/Sociale geneeskunde, tijdens je oudste of keuze coschap, afhankelijk van wanneer je je 4e mentorgesprek gepland hebt.
Het invullen van een opdracht (THEMA, STUDENT en ARTS) gaat als volgt:
Stap 1: Maak het formulier ‘Opdrachtenformulier leerlijn professionele ontwikkeling’ aan in je coschap overstijgende boekje Leerlijn professionele ontwikkeling’.
Stap 2: Bij ‘invullen’ geef je weer om welke opdracht het gaat. Geef de titel onder het kopje ‘Beschrijving’.
Stap 3: Terug in het menu voeg je de opdracht toe in de bijlage.
Stap 4: Voeg bij ‘verzendoverzicht’ jouw mentor toe. Door onderin het scherm op ‘verzending’ te klikken kan je de opdracht indienen.
Wanneer een opdracht is ingediend zal je mentor de opdracht accorderen. Deze opdrachten dienen ter voorbereiding op je mentorgesprekken. Ook die mentorgesprekken worden naderhand afgetekend door je mentor.
Het akkoord op de opdrachten en het mentorgesprek worden zichtbaar op je dashboard. De besliscommissie kan deze data ook zien. Deze data zal meewegen in de voortgangs- of eindbeslissing die zij neemt.